U bent hier

Nieuwsbericht: 6 oktober 2021

Archeologiedagen

Het Merelbeekse verleden in de kijker tijdens de archeologiedagen

Tijdens de archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober kan je deelnemen aan tal van activiteiten in eigen buurt om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Ook in Merelbeke valt er heel wat te beleven.

Lezing over de geschiedenis van Molenkouter

Tijdens de opgravingen op de Molenkoutersite, waar het Merelbeeks lokaal bestuur een sport- en reactiecomplex realiseert, ontdekten archeologen een 12-tal waterputten en sporen van middeleeuwse gebouwstructuren. Marie Lefere, projectleider van het archeologische bedrijf Ruben Willaert, bestudeerde de vondsten en zet haar bevindingen uiteen in een boeiende, gratis lezing over de geschiedenis van deze site. De lezing vindt plaats op 10 oktober om 15 uur in het Cultuurhuis Merelbeke. Reserveren kan via cultuurhuis.merelbeke.be.

Lezing ‘Burchten van aarde, hout en water in Melsen

In Melsen geeft Luc Bauters op 10 oktober om 14.30 uur in de Sint-Stefanuskerk de lezing ‘Burchten van aarde, hout en water. De motte van Melsen in het motte-landschap van Oost-Vlaanderen’. Die 'motten' dat zijn zogenaamde castrale mottes: vroege burchten met een houten toren bovenop een steile heuvel en van een brede gracht voorzien. Ook Melsen telt zo’n exemplaar, weliswaar volledig verborgen tussen de bosjes in de Molenbeekvallei.

Deelname aan de lezing is gratis, maar reservatie is verplicht via roland.deblauwer [at] skynet.be

. Meer info op Uit in Vlaanderen.

Opensleuvendagen in de kerk van Schelderode

Ook de Open Sleuvendagen in de kerk van Schelderode op woensdag 13 oktober (namiddag) en vrijdag 22 oktober (voormiddag) beloven interessant te worden. Tijdens deze 2 kijkmomenten krijgt het publiek een idee van de archeologische werken binnenin de kerk met een extra woordje uitleg. Ook hiervoor moet vooraf een plekje gereserveerd worden via erfgoed [at] merelbeke.be.

 

Meer info op https://www.archeologiedagen.be/

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief