U bent hier

Nieuwsbericht: 18 mei 2020

Heropening donderdagmarkt Merelbeke Centrum op 21 mei

Het is zover: eindelijk kregen we van de Nationale Veiligheidsraad het nieuws dat de lokale markten terug kunnen opstarten vanaf 18 mei. 

Concreet betekent dit voor Merelbeke een heropening van onze markt op donderdag 21 mei. Het wordt helaas geen Dag van de Markt, maar toch wel een datum waar we kunnen naar uitkijken. 

Zoals jullie wel vermoedden kunnen we de markt echter niet organiseren zoals vroeger gebruikelijk was, en dienen enkele voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen.

Graag lijsten we hieronder op wat het gemeentebestuur voorziet om de veiligheid van marktkramers en klanten te waarborgen, en geven we ook mee wat wij van jullie verwachten.

  • De markt in Merelbeke Centrum wordt terug opgestart op donderdag 21 mei vanaf 8 tot 13 uur, op de gebruikelijke locatie Kerkplein Merelbeke Centrum en aansluitend Dijsegem
  • Om de markt veilig te kunnen organiseren laten we alleen abonnementhouders toe, risico’s worden voorlopig niet toegelaten aangezien hun aantal vooraf niet kan worden ingeschat. 
  • Op onze donderdagmarkt zijn er 19 abonnementhouders (9 voeding, 9 divers en 1 horeca), waarvan er 18 hun standplaats terug mogen innemen (het horecakraam mag helaas nog niet toegelaten worden).  Door de beperkte ruimte op het kerkplein zijn we genoodzaakt de markt anders in te richten om te voldoen aan de ministeriële richtlijnen. Daarbij zullen de kramen naast elkaar opgesteld worden in lintvorm van op het Kerkplein tot en met de Dijsegemwegel.  De kramen die nu met de rugzijde aan de Hundelgemsesteenweg staan, worden (rekening houdend met de huidige volgorde) op het lint ingeschoven.  Je kan de concrete opstelling vinden op het plan in bijlage.
  • De ruimte die ontstaat wordt gebruikt voor het afzetten van een traject met nadarhekkens of afzetlint zodat een vaste looprichting kan worden ingevoerd en vermeden wordt dat bezoekers elkaar kruisen. 
  • Er wordt voorzien in een vaste ingang, ter hoogte van het nieuwe Gemeenschapscentrum, en uitgang, ter hoogte van BNP Parisbas Fortis.  Het is niet toegestaan de markt op enige andere plek te betreden of te verlaten. 
  • Om drukte te vermijden, mogen we maximaal 1 klant per 1,5 lopende meter toestaan.Rekening houdend met het aantal lopende meters op het traject, richten we ons naar een maximum aantal van 108 bezoekers die op hetzelfde ogenblik aanwezig zijn.  De politie en enkele stewards zullen worden ingezet om het aantal bezoekers te monitoren en eventueel mensen te weigeren als het maximum zou worden overschreden.
  • Voor elk kraam komt een wachtzone die afgescheiden is van het traject van andere bezoekers. Er worden markeringen aangebracht om de wachtrij aan te duiden en zodoende de maatregelen inzake social distancing te handhaven.
  • De marktkramers kunnen via hun toegangsbadge gebruiken maken van het toilet in het gemeentehuis. Het onderhoudspersoneel werd op de hoogte gebracht zodat de toiletten extra ontsmet worden. Marktbezoekers hebben geen toegang tot het gemeentehuis, dat op donderdag 21/05 wegens de feestdag gesloten zal zijn.
  • De marktkramers dienen verplicht een mondmasker te dragen en optioneel handschoenen. Ze voorzien zelf ook in ontsmettingsgel voor hun klanten.
  • Alle aanwezigen worden gevraagd zich te houden aan de veiligheidsrichtlijnen zoals aangegeven op de affiche in bijlage. Deze affiche zal ook verspreid op de markt worden uitgehangen.

We hopen dat de heropening veilig en vlot kan verlopen voor iedereen; de zon zal alvast van de partij zijn!

Tags

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief