U bent hier

Nieuwsbericht: 16 september 2019

HuGo de huistaakdraak wordt een Kompanjon

HuGo de huistaakdraak helpt kwetsbare gezinnen en kinderen al sinds 2016 met het maken van huistaken en schoolse ondersteuning. Vanaf dit schooljaar werkt HuGo verder als Kompanjon Merelbeke en Kompanjon Destelbergen. Zo bundelen we onze krachten en vermijden we versnippering van het aanbod.

 

Ieder met zijn expertise, maar toch verbonden

Van bij de start werd de werking van HuGo ondersteund door Kompanjon vzw. De organisatie is al tien jaar actief in Gent en heeft een uitgebreide expertise. Met die jarenlange ervaring was Kompanjon vzw een heel waardevolle partner om mee samen te werken. Ook met de uitbreiding naar Destelbergen konden we rekenen op de steun van Kompanjon vzw.

De samenwerking gaat in de toekomst dus nog een stapje verder. De lokale expertise wordt behouden, maar door de krachten te bundelen kunnen we de ondersteuning van de gezinnen meer afstemmen op elkaar. De vraag van scholen en ouders naar ondersteuning aan huis is immers groot! Ook de hogescholen in de regio Gent hebben baat bij een gecoördineerde aanpak voor de studenten.

Kompanjon Merelbeke en Kompanjon Destelbergen blijven een gemeentelijk project, opgezet vanuit het Sociaal Huis van Merelbeke. De lokale besturen van beide gemeenten hebben zich de komende beleidsperiode geëngageerd voor het project Kompanjon.

 

#ikbeneenkompanjon

Kompanjon Merelbeke-Destelbergen ondersteunt gezinnen die in Merelbeke of Destelbergen wonen. Wil je een beroep doen op Kompanjon? Dan moet je voldoen aan een aantal criteria. Vraag daarover meer info via kompanjon [at] merelbeke.be of kompanjon [at] destelbergen.be. Aanmelden kan ook digitaal via www.merelbeke.be/kompanjon.

 

Kompanjon vzw Gent is er voor alle gezinnen in Gent. Voor informatie en vragen kunnen ouders, studenten en professionals uit het onderwijs of het welzijnswerk terecht op www.kompanjon.be en op de Facebookpagina van Kompanjon.

 

Wat doet Kompanjon?

Kompanjon (voordien HuGo) helpt al sinds 2016 kwetsbare gezinnen en kinderen met het maken van huistaken en schoolse ondersteuning. Maar Kompanjon doet zoveel meer! Door aan huis te werken ontstaat er een intensief contact met de gezinnen. Ouders kunnen op een laagdrempelige manier informatie en advies vragen over de school, vrije tijd en opvoeding, administratie of sociale rechten … Het is de bedoeling dat na verloop van tijd de ouders steviger in de schoenen staan en zelf meer aan de slag kunnen met de schoolse opdrachten van hun kinderen. Stap voor stap wordt het hele gezin sterker!

Kompanjon kan daarvoor wekelijks rekenen op de hulp van studenten uit het hoger onderwijs. Een medewerker van het Sociaal Huis volgt de studenten en gezinnen op en ondersteunt ze. Het project werd in 2016 opgestart in Merelbeke als HuGo en sinds september 2018 kunnen ook gezinnen uit Destelbergen aansluiten. Intussen kregen meer dan 75 gezinnen ondersteuning van de dienst.

 

Meer info

www.merelbeke.be/kompanjon

www.kompanjon.be