U bent hier

Nieuwsbericht: 22 november 2021

Merelbeke stapt mee in de campagne ‘Egelstraat’. Maak jij ook een egelwegel?

Met zijn stekels en spitse snuit kent iedereen de egel wel, en door zijn voorliefde voor slakken ziet elke tuinier hem graag komen. Aangezien onze tuinen echter meer en meer hermetisch worden afgesloten, hebben egels vaak geen andere keuze dan via de straat van de ene naar de andere tuin te lopen.

Op straat sneuvelen ze dan al te vaak onder de wielen van een auto. De egel is dan ook steevast één van de meest gemelde verkeersslachtoffers. Om hieraan iets te doen wil Natuurpunt via het project ‘Egelstraat’ iedereen bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen. Merelbeke springt mee op de kar en roept al haar inwoners op om hun tuinen met elkaar te verbinden.

 

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Egels kunnen vaak vrij eenvoudig van de ene tuin naar de andere door onderaan door een haag te kruipen. Kies dus indien mogelijk voor een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining. Zorg dan wel dat er langs de ene kant geen draad staat. Heb je toch een kunstmatige omheining zoals een muur, houten schutting of draad, dan kan je egels helpen door het maken van een ‘egelwegel’. Dit is een opening van 15 x 15cm in of onder de tuinomheining, waardoor egels veilig van de ene naar de andere tuin kunnen lopen.

 

De egelwegel

Registreer je haag of egelwegel op www.egelstraat.be en voeg een foto toe. Wie zijn egelwegel in Merelbeke registreert, krijgt bovendien een heus ‘egelwegel’-bordje om boven de doorgang te hangen (zo lang de voorraad strekt gratis te verkrijgen bij de dienst leefmilieu van de gemeente). Je kan hiervoor met een bewijs van registratie van de egelwegel naar de gemeentelijke dienst leefmilieu stappen om je ’egelwegel’-bordje op te halen.

Vergeet niet een foto van je egelwegel of andere egelvriendelijke maatregelen op sociale media te plaatsen met de hashtag #egelstraat en #Merelbeke. Zo kun je ook andere mensen inspireren om egels van een verschrikkelijk lot te redden.

 

De Egelstraat

Als je in jouw straat of buurt 10 tuinen kan verbinden, wordt deze straat uitgeroepen tot een echte ‘Egelstraat’. Overtuig dus zeker je buren om mee te doen. En wie weet kunnen jullie wel het grootste aantal tuinen met elkaar verbinden, en wint jouw straat de wedstrijd 'De Langste Egelstraat van Merelbeke!'

Deelnemen kan je door je haag of egelwegel te registreren op www.egelstraat.be.

 

Meer info over de campagne en hoe je je tuin egelvriendelijk kunt maken lees je op www.egelstraat.be.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief