U bent hier

Nieuwsbericht: 16 september 2020

Nieuwsbericht: Werken Bergwijkbrug - Fase 2: Aanleg nieuwe rijstrook Guldensporenlaan en heraanleg fietspad: vervolgwerken kruispunt Fraterstraat met Guldensporenlaan

Rijweg en fietspad Guldensporenlaan opnieuw open vanaf maandag 21 september

De werken ‘fase 2: aanleg nieuwe rijstrook Guldensporenlaan en heraanleg fietspad’ schieten door de goede weersomstandigheden goed op. Zo heeft de aannemer intussen het nieuwe fietspad aangelegd en voerde hij vorige week ook al asfaltwerken uit op de Guldensporenlaan. Deze week gaat de aannemer nog verder met asfaltwerken op de Guldensporenlaan, de afwerking van het fietspad en het aanbrengen van asmarkeringen.
Op maandag 21 september zal het fietspad in de Guldensporenlaan alsook de rijweg opnieuw opengesteld worden voor alle verkeer.

Tot en met het zondag 20 september vragen we omwille van de veiligheid aan fietsers en het gemotoriseerd verkeer om altijd de voorziene omleidingen te volgen.

Vervolgwerken kruispunt Fraterstraat met Guldensporenlaan: aansluiting Fraterstraat met Guldensporenlaan tot en met 2 oktober

Bij het verspreiden van het infokrantje over de werken aan de Bergwijkbrug in juli, was de timing voor de aanleg van kruispunt Guldensporenlaan met de Fraterstraat nog niet gekend.

De aannemer wenst in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt nu toch aansluitend op de huidige werkzaamheden in de Guldensporenlaan aanpassingen aan het kruispunt uit te voeren. Concreet zal de aannemer daarbij vanaf maandag 21 september tot en met 2 oktober werken aan het kruispunt van de Fraterstraat met de Guldensporenlaan, meer bepaald ter hoogte van de kleine Fraterstraat aan de zijde van het Guldensporenpark.
Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden wordt de rijweg van de Guldensporenlaan opnieuw opengesteld vanaf zaterdag 3 oktober. Het verkeer op de Guldensporenlaan en de Fraterstraat kan daarna weer normaal verlopen.

De werken brengen hinder met zich mee voor het verkeer in de Guldensporenlaan, en in mindere mate voor de kleine Fraterstraat:

 • Fietsers en voetgangers:  Fietsers en voetgangers zullen geen bijkomende hinder ondervinden door de werken.
 • Openbaar vervoer: De halte ‘carpoolparking Guldensporenlaan’ kan vanaf maandag 21 september opnieuw bediend worden door lijn 43. De lijnen 41/42 en 48 moeten enkel in de rijrichting van Gent een omleiding volgen via de Hundelgemsesteenweg – Bergstraat – Fraterstraat. Raadpleeg de website van De Lijn  voor meer informatie.
 • Gemotoriseerd verkeer:
  • De Guldensporenlaan wordt tussen de toegang naar Axxes en het lichtengeregelde kruispunt met de Fraterstraat gedeeltelijk onderbroken voor het gemotoriseerd verkeer. Het verkeer komende vanuit de afrit R4/Heidestraat kan steeds langs de werfzone naar de rotonde Plataan/Axxes rijden. Het gemotoriseerd verkeer vanuit de rotonde Plataan richting het lichtengeregelde kruispunt met de Fraterstraat/oprit R4 moet tijdelijk een omleiding volgen:
   • Komende vanuit Flora/Gent: via de Fraterstraat – Bergwijkbrug – Guldensporenlaan (richting oprit R4/Heidestraat)
   • Komende vanuit centrum Merelbeke/Hundelgemsesteenweg via oprit R4 Binnenring - rotonde Ghelamco - R4 Buitenring.
  • Bereikbaarheid bedrijven Axxes business park: Enkel het bestemmingsverkeer van Axxes kan via de rotonde Plataan de toegang naar Axxes bereiken. De bedrijven van Axxes blijven in beide rijrichtingen bereikbaar. Tijdens de werken zal het wel verplicht zijn om bij het verlaten van Axxes richting rotonde Plataan te rijden wegens tijdelijk eenrichtingsverkeer.
  • Bereikbaarheid bedrijven Fraterstraat: De bedrijven en handelszaken in de Fraterstraat blijven tijdens de werken steeds bereikbaar via het kruispunt met de Guldensporenlaan. Bij het verlaten van de Fraterstraat is het door de werfzone niet toegelaten linksaf te slaan richting rotonde Plataan. Het verkeer kan wel rechtdoor rijden over de Bergwijkbrug of rechtsaf slaan naar Guldensporenlaan richting oprit R4/Heidestraat.