U bent hier

Nieuwsbericht: 4 september 2018

Open Monumentendag op 9 september

Elke tweede zondag van september is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. 2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en een jubileumjaar: de Open Monumentendag is aan z’n 30e editie toe. Ook in Merelbeke kan je terecht, van 10 tot 18 uur, voor een programma dat één al feestelijkheid uitstraalt. 

Van Kasteelhoeve tot wijndepot

(organisatie dienst erfgoedprogrammatie in samenwerking met Erfgoed Flora)

Tijdens Open Monumentendag kan je de voormalige stallingen en hoeve van het kasteel Ysebrant de Lendonck (afgebroken in 1973) bezoeken die zijn omgebouwd tot wijndepot en burelen. Een tentoonstelling schetst aan de hand van foto’s en interviews de historiek van de site vanaf 1770 tot nu. Een film toont interviews met de eigenaar, architect, voormalige bewoners, enz. en je verneemt de verhalen van het vroegere kasteelpersoneel.

De fototentoonstelling “UncertainFuture” geeft met de foto’s van verlaten, monumentale wijndepots een unieke kijk op het opmerkelijke werk van Steven Vijverman.

De wijnbouwer biedt je ook een gratis wijndegustatie aan.

Praktisch: zondag 9 september, van 10 tot 18 uur, Heidestraat 17, Merelbeke

    

Feest in ons dorp, Melsen

(organisatie Werkgroep Erfgoed Melsen in samenwerking met Erfgoed Viersprong)

Allerhande feestelijkheden (kermis, processie, kampioenvieringen, inhuldigingen e.a.) worden geïllustreerd aan de hand van foto’s, objecten en interviews met inwoners van Melsen.

Met om 11 uur een eerste filmvertoning met getuigenissen van Melsenaren over lokale feesten en de uitreiking van de Erfgoedprijs door de werkgroep Erfgoed Melsen.

Praktisch: zondag 9 en 16 (Melsenkermis) september van 10 tot 17 uur, Sint-Stefanuskerk, Melsen

Tentoonstelling: Muntetaferelen

(organisatie De Muntenaar) 

De taferelen zijn een evocatie van gebeurtenissen die erg belangrijk zijn voor Munte.   

Praktisch: zondag 9 en 16 september van 10 tot 18 uur, Sint-Bonifatiuskerk, Munte

Op zondag 9 september kan je tussen 10 en 18 uur ook de gerestaureerde Schelderomolen bezoeken (Molenstraat, Schelderode) en een kijkje nemen in Atelier Mestdagh, goed voor 70 jaar glazeniersambacht (Oude Gaversesteenweg 99-1).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief