U bent hier

Nieuwsbericht: 13 maart 2020

Preventieve maatregelen voor bestrijding nieuwe coronavirus

De Nationale Veiligheidsraad heeft een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Alle maatregelen gaan in vanaf vrijdag 13 maart om middernacht en blijven minstens geldig tot en met 3 april:

 • Alle recreatieve activiteiten, zoals sport- en culturele activiteiten en evenementen, worden geannuleerd.
 • Restaurants en cafés sluiten. Apotheken en voedingswinkels blijven open, alle andere winkels sluiten in het weekend.
 • De lessen op school worden opgeschort, maar er is opvang voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken en voor kinderen van mensen die moeilijk opvang kunnen voorzien. Kinderdagverblijven blijven open.

Maatregelen lokaal bestuur Merelbeke

Deze maatregelen gelden bovenop de maatregelen die op 12 maart bij politiebesluit werden genomen door de burgemeester, waarin ook werd gesteld dat vanaf 13 maart en minstens tot en met 31 maart:

 • alle evenementen op het grondgebied Merelbeke worden verboden, zowel binnen als in openlucht.
 • de bibliotheek, het zwembad, GC ’t Groenendal, het Toeristisch infopunt Munte en alle gemeentelijke sportinfrastructuur (sporthal Ter Wallen 1 en 2, sportpark Flora, sportzaal GILKO, sportzaal BKO en sportzaal De Vleugel) sluiten.
 • het jeugdcentrum wordt gesloten en alle activiteiten van jeugdverenigingen worden geannuleerd.

Onze diensten zijn wel nog altijd telefonisch of per mail bereikbaar.

 

Beperkte dienstverlening blijft gegarandeerd

 • Alle diensten in het gemeentehuis, het Sociaal Huis en het administratief centrum (OCMW-site) en blijven open volgens de normale openingsuren. We werken wel volgens het principe van de beperkte dienstverlening: contacteer ons eerst telefonisch of per mail. Is het toch noodzakelijk om langs te komen? Maak dan een afspraak met de betrokken dienst.
 • Het recyclagepark blijft voorlopig open. Hou wel de gangbare hygiënemaatregelen in acht.

Onderwijs

Alle lessen, ook die van de Academie voor Podiumkunsten (APK), worden opgeschort. De gemeentelijke basisschool GILKO voorziet op alle locaties (Kloosterstraat, Bergwegel en Burgemeester Maenhautstraat) opvang voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken of die geen opvang vinden voor hun kinderen. Ook de voor- en naopvang gaat door. Het is niet de bedoeling dat de kinderen opgevangen worden door hun grootouders.

 

Vrijwilligers

In functie van hun eigen gezondheid kunnen de taken van vrijwilligers tijdelijk niet meer doorgaan.

 

Ouderenzorg

Alle info over de ouderenzorg vind je op www.zorgband.be/covid-19. Hieronder nog enkele aanvullingen:

 • Bewoners van assistentieflats mogen nog bezoek krijgen. Ze moeten wel de preventiemaatregelen in acht nemen. Beperk ook het aantal bezoekers.
 • De opening van Woonzorgcentrum het Berkenhof op 4 april wordt uitgesteld. Een nieuwe datum wordt later meegedeeld.

Vergaderingen en bijeenkomsten

 • Alle samenkomsten in gemeenschappelijke ruimten die niet dringend zijn, zoals adviesraden, worden geannuleerd. Beslissingsorganen, zoals het college van burgemeester en schepenen, de gemeente- en OCMW-raad en het bijzonder comité voor de sociale dienst gaan wel nog door.
 • De wekelijkse markt op het Kerkplein in Merelbeke gaat door.
 • Alle externe initiatieven in de gemeentelijke gebouwen gaan niet door.

Hou de hygiënemaatregelen in acht

We benadrukken dat het heel belangrijk is om de hygiënemaatregelen goed in acht te houden. Daarvoor zijn er ook bijkomende richtlijnen: www.zorg-en-gezondheid.be/versterkte-fase-2.

 

We volgen deze maatregelen van nabij op en evalueren verdere gevolgen van de nieuwe federale maatregelen voor ons lokaal bestuur. Blijf onze website, Facebook en Twitter volgen voor de meest recente info.