U bent hier

Nieuwsbericht: 27 juli 2021

Saneringswerken Merelbeke station

 

Vanaf 2 augustus 2021 tot augustus 2022 voert Infrabel saneringswerken uit aan de spoorwegbundel in de omgeving van Merelbeke Station.

 

Aangezien de omgeving tijdens de wereldoorlogen zwaar werd gebombardeerd, bestaat de kans dat er vliegtuigbommen uit die periode gevonden worden. Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er (niet ontplofte) explosieven in de grond zitten, maar Stad Gent, gemeente Melle, gemeente Merelbeke en de gouverneur van Oost-Vlaanderen nemen toch enkele voorzorgsmaatregelen.

Tijdens de werken zal een bomexpert de graafwerken begeleiden. Als er een explosief wordt gevonden, zal de ontmijningsdienst van het leger (DOVO) verwittigd worden. Indien zou blijken dat een explosief ter plaatse geneutraliseerd moet worden, kunnen de hulp- en veiligheidsdiensten verschillende maatregelen afkondigen voor de buurtbewoners. Afhankelijk van het type bom zullen op dat moment bijvoorbeeld een evacuatieperimeter en een schuilperimeter bepaald worden.

In principe staan er in Merelbeke geen woningen in de evacuatieperimeter.

Wat te doen bij schuilen?

Als je woning in de schuilperimeter ligt, zal je gevraagd worden om in je woning te blijven terwijl de bom onschadelijk wordt gemaakt. In die tijd zal ook alle verkeer stilgelegd worden in de volledige perimeter.

Hoe word je verwittigd?

Als je moet evacueren of schuilen, zal de gouverneur van Oost-Vlaanderen jou inlichten. Dat gebeurt via het alarmeringssysteem Be-Alert, en door de hulp- en veiligheidsdiensten ter plaatse. Dit zowel bij de start als bij het einde van de ontmanteling.

Je kan in geval van evacuatie steeds de meest recente informatie terugvinden op de website www.gouverneuroost-vlaanderen.be. Er zal op dat moment ook een telefoonnummer gecommuniceerd worden waarop je met vragen terechtkan.

Wat te doen bij evacuatie?

Als je woning in de evacuatieperimeter ligt, zal je gevraagd worden om je woning te verlaten tijdens de ontmanteling van de bom. Evacuatie is een zeer ernstige maatregel en zal enkel gebeuren als het echt nodig is.

Indien mogelijk, ga naar vrienden, kennissen of familie die buiten de evacuatiezone wonen. Kan dat niet, dan kan je terecht in één van de opvangcentra:

 • Binnenspeeltuin Play Beach – Driebeekstraat 20 – 9050 Gentbrugge
 • Sporthal Driebeek – Driebeekstraat 22 – 9050 Gentbrugge
 • Studio M – Molenweg 10 – 9090 Melle
 • Sporthal Kouterslag, Kouterslag 1A, 9090 Melle

Je bepaalt zelf welke opvanglocatie voor jou het meest geschikt is. Je bent in alle centra welkom.

Hulp nodig bij eventuele evacuatie?

Woon je in de evacuatieperimeter en denk je dat je hulp nodig hebt bij evacuatie, geef dat dan op voorhand door via dit formulier Zo weet de politie aan welke huizen ze extra aandacht moet besteden.

Wat neem je mee?

 • Identiteitskaart en persoonlijke spullen voor een hele dag, voor elk lid van jouw gezin.
 • Medicatie.
 • Gsm en oplader.
 • Voor de kleintjes: speelgoed, babyvoeding, luiers,…

Hoe laat je jouw huis achter?

 • Schakel alle elektrische toestellen en apparaten uit die problemen kunnen geven (koffiezet, strijkijzer,…). IJskast en diepvries mogen aanblijven.
 • Sluit alle vensters en deuren goed af.
 • Bel even naar je buren om te vragen of ze op de hoogte zijn, zorg voor jezelf en voor elkaar.

Respecteer tijdens de evacuatie ook de dan geldende coronamaatregelen.

Openbaar vervoer

Deze werken hebben doorgaans geen invloed op het openbaar vervoer. Er worden geen omleidingen voorzien. We kunnen echter niet volledig uitsluiten dat er tijdens deze werken een verstoring bij trein of busvervoer kan optreden. Dit zal enkel gebeuren in heel uitzonderlijke gevallen. Dwz. als er iets gevonden wordt van munitie, dat ter plaatse ontmanteld moet worden. Daardoor kan een evacuatie van directe omgeving opgestart worden en kan het zijn dat een trein op dat moment niet stopt in het station van Merelbeke. Voor de bushalte kan het zijn dat er een halte op dat moment niet bereikbaar is. Maar dit lijkt erg uitzonderlijk. In elk geval houd je best onze kanalen in de gaten en die van de NMBS / De Lijn. We communiceren in elk geval via onze site en sociale media

Meer info

https://infrabel.be/nl/gentbrugge-saneringswerken

 • merelbeke station vroeger
merelbeke station vroeger

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief