U bent hier

Nieuwsbericht: 22 april 2020

Slachtoffers van bommen op Merelbeke

In 1943 en 1944 werd het station van Merelbeke en omgeving drie keer zwaar gebombardeerd door Canadese en Amerikaanse geallieerde vliegtuigen. De bommen moesten het station vernietigen en meteen de transportmogelijkheden en het vervoer van oorlogsmaterieel van de Duitse bezetter verhinderen. De meeste bommen vielen echter vooral op de woningen in de omgeving van het station, met heel wat doden als gevolg.

De slachtofferlijst

Wie waren de slachtoffers in Merelbeke? Je vindt hier een overzicht: www.merelbeke.be/bombardementen.

Bombardementen

Op 5 september 1943 werd vooral het vlakbij gelegen deel van Ledeberg getroffen. Er vielen 111 doden. Op 10 april 1944 volgde een tweede bombardement waarbij 428 doden vielen en 724 omwonenden gewond raakten. Op 10 mei 1944 maakte een derde bombardement nog eens 48 doden. De schade in Ledeberg, Gentbrugge, Melle en Merelbeke was enorm en het duurde jaren voor huizen en straten terug opgebouwd waren. In Merelbeke veranderde het uitzicht van de wijk Flora drastisch.

Pas in juli 2004 werd onze gemeente erkend als een van de slachtoffers van het ‘friendly fire’. Vandaag kunnen de meeste inwoners van Merelbeke en omstreken zich niet meer voorstellen welk drama zich afspeelde op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

De namen van slachtoffers die niet in de lijst zijn opgenomen, kunnen steeds doorgegeven worden bij archief [at] merelbeke.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief