U bent hier

Nieuwsbericht: 20 november 2019

Toucountouna en Merelbeke samen voor een aantrekkelijke markt

Onze partnergemeente in Toucountouna werkt keihard om de centrale marktplaats te verbeteren.
Om de vijf dagen is dit de belangrijkste plek in de regio om handel te drijven. Er zijn dan ongeveer 800 standhouders en
een veelvoud aan kopers. Vrouwen stappen enorme afstanden om hier te kopen en verkopen.
Rijst, maniok, sorgho, yam en mais gaan van hand tot hand.   

De markt van Toucountouna heeft een totale oppervlakte van 9ha. Hiervan wordt ongeveer de helft actief gebruikt. Er is dus nog groeimarge. Eind 2016 vroeg het bestuur van Toucountouna aan de gemeente Merelbeke ondersteuning om van de markt een nog aantrekkelijkere plek te maken.  Ondertussen zijn we iets meer dan 2.5 jaar bezig en kunnen we al enkele resultaten voorleggen.

De doelstelling van de samenwerking tussen de gemeente Merelbeke en Toucountouna is in de eerste plaats om de capaciteit van het gemeentebestuur om goed beleid te voeren te vergroten. Daarom werd beslist om sterk in te zetten op de financiële dienst. Er werd in samenwerking met een lokaal IT-bedrijf gebruiksvriendelijke software ontwikkeld die de financiële dienst in staat stelt om na te gaan welke marktkramer heeft betaald. Daarnaast zorgt dit syteem ook voor de registratie van alle betalingen. Eén ambtenaar is verantwoordelijk voor de ontvangsten. Dit gaat zowel over de aankoop van een stuk grond, een identiteitskaart alsook een plek op de markt. Deze manier van werken verhoogt de transparantie en zorgt ervoor dat de financieel verantwoordelijke en burgemeester op het einde van de dag een goed zicht hebben op de inkomsten.

In tweede instantie is er werk gemaakt van de marktinfrastructuur. De markt werd in kaart gebracht en samen met de verkopers werd de markt opgedeeld in zones. De verkopers zijn op deze manier gegroepeerd en makkelijk terug te vinden. Dit zorgt voor een beter overzicht maar zorgt er ook voor dat de infrastructuur beter kan aangepast worden aan de noden van de verkopers.

De vrouwengroep Wenikou Dema zorgt er na elke markt voor dat de markt er terug proper bij ligt.
Vuilbakken, borstels, opleidingen omtrent hygiëne en een trycicle zorgen ervoor dat ze hen werk beter en gemotiveerder als ooit kunnen uitvoeren.


Een vertegenwoordiging van Wenikou Dema.

In de zomer van 2018 ging architect Victor Leduire als vrijwilliger mee naar Toucountouna. Samen met de verkopers en de technische dienst werden de noden en de bestaande infrastructuur goed in kaart gebracht. Al snel werd beslist dat nieuwe gebouwen plaatsen niet de bedoeling zou zijn. We wouden met kleine ingrepen gebouwen die niet meer worden gebruikt of niet populaire waren omvormen tot heel bruikbare verkoopplekken.

Centre de formation Litweiri met Victor Leduire.

De plannen werden opgemaakt en een meerjarenplan werd opgemaakt.
De lokale ‘artisans : schrijnwerkers, lassers en metsers’ beklaagden zich dat zij in het verleden niet werden betrokken bij de uitvoering van grote werken omdat ze over te weinig materiaal beschikken en niet altijd voldoende technisch inzicht hebben. Opleiding is één van de grote uitdaging in de regio. Om de lokale artisans en de werkgelegenheid te ondersteunen werd een samenwerkingsakkoord afgesloten met een technische school uit de nabij gelegen stad Natitingou. De artisans zouden tussen één à drie weken vorming krijgen en betrokken worden bij de uitvoering van de werken op de markt. In de toekomst zullen zij dan zelfstandig de werken kunnen uitvoeren.

Plannen door Victor Leduire.

Ondertussen werd al een nieuwe toiletblok gebouwd en werden via renovaties 16 nieuwe winkels en 4 stalletjes die niet meer werden gebruikt omgetoverd tot populaire verkoopplekken. Een win voor het gemeentebestuur die extra inkomsten krijgt en een win voor de verkopers die er bruikbare winkels bij hebben. De komende jaren wordt nog meer marktinfrastructuur aangepakt.  

Voor Na
 

Een grote uitdaging in Benin is de industrialisering. Toucountouna is een landbouwgemeente. Bijna 85% van de inwoners is actief in de landbouw. De verwerking van rijst, maniok, yam en andere gebeurt nog op artisanale manier. De toegevoegde waarde en kwaliteit is hierdoor eerder beperkt.
In samenwerking met het gemeentebestuur Merelbeke werd beslist om een centrum op te richten voor de verwerking van landbouwproducten. In de eerste plaats is er gekozen om maniok te verwerken tot bloem : gari of tapioca. Lokale vrouwengroepen hebben zich verenigd in een coöperatieve en engageren zich om zowel voor eigen rekening als voor het centrum maniok te verwerken. De uitdaging ligt erin om het centrum financieel rendabel te maken, de financiële meerwaarde voor de vrouwen te garanderen en de kwaliteit van het product hoog te houden.
Ondertussen werd al meer als 36 ton maniok verwerkt tot gari en tapioca.
Om te komen tot een financieel gezonde coöperatieve zal in de komende jaren ook geëxperimenteerd worden met de verwerking van nevenproducten zoals maïs, baobabpoeder, karité-noten, enz.

Maniok Het centrum in aanbouw
De coöperatieve Het centrum voor verwerking van manio

Deze initiatieven zullen niet het leven veranderen van een totale bevolking maar dienen als goed voorbeeld dat tegen een lage kost kan gekopieerd en geïntegreerd worden op andere locaties. Want ten slotte zijn het de lokale besturen en ondernemers die de motor zullen vormen voor ontwikkeling.

Bijlagen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief