U bent hier

Nieuwsbericht: 26 Januari 2021

Valse contacttracers gesignaleerd

In heel Vlaanderen zijn de laatste dagen valse contactonderzoekers gesignaleerd. Wees dus alert maar weet ook dat dit eerder uitzonderlijk is. Om jullie te beschermen tegen deze oplichtingspraktijken geven we graag mee wanneer je een telefoon of een veldagent kunt verwachten van het centrum voor contactonderzoek en hoe je een echte contactonderzoeker herkent.

 

Ben je getest?

 • Je wordt enkel gecontacteerd indien je een COVID-19-test hebt laten afnemen.
   
 • Het telefoonnummer waarmee je gebeld wordt is altijd zichtbaar en is 02 214 19 19. Sla dit nummer op in je contacten zodat je op je scherm ziet wanneer het contactcentrum je probeert te bereiken.
 • Het kan zijn dat het contactonderzoek sneller opstart dan dat je zelf op de hoogte bent gesteld van je testresultaat. Indien je liever het officieel testresultaat afwacht, meld je dat aan de callagent, die plant dan een nieuwe afspraak in. Bel ondertussen naar je huisarts.
   
 • De callagent beschikt altijd over enkele persoonlijke gegevens zoals je naam en je rijksregisternummer. Deze info werd bezorgd door je huisarts. Je kunt ter controle dus bijvoorbeeld vragen om je rijksregisternummer te vermelden.
   
 • Wanneer je positief getest bent op COVID-19, dan zal de onderzoeker jou naar je contacten vragen. Deze vragen gaan over een zeer beperkte periode, namelijk van twee dagen voor de start van je ziekteklachten tot het moment waarop je in isolatie ging.

Niet getest?

 • Ook wanneer je niet getest bent kan je gebeld worden door een contactonderzoeker. Dit gebeurt wanneer iemand die besmet is jou opgaf als risicocontact. De onderzoeker kan niet zien wie die persoon is, dit ter bescherming van diens persoonsgegevens.
   
 • In dit gesprek krijg je enkel advies over je quarantaine en eventuele test. Er wordt dus niet naar je contacten gevraagd. Er kan wel een vraag gesteld worden over je beroep. Ook je rijksregisternummer is nodig om een quarantaine-attest voor je op te stellen.

Contactonderzoeker aan huis?

In sommige gevallen komt een veldagent langs om het gesprek te voeren. Dit is iemand die bij jou aan huis komt om je dezelfde vragen te stellen die de callagent je zou stellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je telefonisch niet te bereiken was. Er zijn twee soorten veldagenten.

 • Een contactonderzoeker die werkt in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is de meest voorkomende. Deze kan en moet zich altijd identificeren met een badge waarop zijn foto staat en de contactgegevens van het Agentschap. Bij twijfel mag je dit nummer bellen en de identiteit van de persoon aan je deur nagaan. Een officiële agent zal hier geen probleem mee hebben.
   
 • Het kan ook zijn dat een contactonderzoeker langskomt in opdracht van het lokale bestuur. Dit is iemand die in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vanuit de lokale contactopsporing naar jou doorverwezen werd. Deze zal zichzelf altijd voorstellen en aangeven in opdracht van wie hij komt. Indien je twijfels hebt, kun je het gesprek herplannen en contact opnemen met jouw lokaal bestuur, die je zal bevestigen of het om een legitieme contactopname ging. Je kunt ook zelf contact opnemen met de centrale tracing op 02 214 19 19 en het gesprek daar afhandelen.

We willen ten slotte nogmaals benadrukken dat situaties waarin oplichters aan het werk zijn nog steeds erg uitzonderlijk zijn. Het belang van contactonderzoek blijft ook onbetwistbaar in de strijd tegen het coronavirus. Snel en efficiënt reageren is cruciaal om de verspreiding ervan tegen te gaan. Wees dus niet bang voor eventuele oplichters, maar wees alert bij het gesprek en denk aan bovenstaande tips.

Indien je toch vermoedt dat het om fraude gaat, beëindig dan het gesprek. Zo zal een contactonderzoeker nooit naar jouw financiële gegevens vragen. Wanneer je een verdacht gesprek hebt gehad, aarzel dan ook niet om de politie hiervan in te lichten.
 

 • Vrouw aan de telefoon
Vrouw aan de telefoon