U bent hier

Nieuwsbericht: 27 november 2020

Verbod op vuurwerk en kerstmarkten

Vanaf vandaag is een verbod op onder andere vuurwerk en kerstmarkten van kracht in de volledige provincie Oost-Vlaanderen, na een beslissing van de gouverneur. Het verbod kadert in de strijd tegen corona en loopt tot en met 17/01/2021. Het lokaal bestuur Merelbeke besliste recent evenwel om vuurwerk permanent te verbieden.

Nog tot en met 17/01/2021 geldt een algemeen verbod op vuurwerk en andere pyrotechnische artikelen in de provincie Oost-Vlaanderen. Dat verbod moet in de eerste plaats gezien worden als maatregel in de strijd tegen het coronavirus. Waar vuurwerk wordt afgestoken, bestaat er het risico dat een samenscholing ontstaat en de social distancing niet gerespecteerd wordt. Door een verbod in te voeren, worden ook ongevallen vermeden en raken de ziekenhuizen niet nóg meer belast.

Daarnaast werd vanuit de provincie eveneens een verbod opgelegd op kerstmarkten, winterdorpen, tijdelijke schaatsbanen, kerstboomverbrandingen, vreugdevuren, het oplaten van wens- en feestballonnen, en het gebruik van geluidskanonnen. Ook deze beslissing werd genomen met het coronavirus in het achterhoofd.


Permanent vuurwerkverbod in Merelbeke
Recent besliste het lokaal bestuur om in Merelbeke een permanent vuurwerkverbod op te leggen. Tot voor kort was er een uitzondering tijdens de feestdagen, maar dat zal voortaan niet meer het geval zijn. Dat betekent dat het op elk moment verboden is om vuurwerk af te steken op Merelbeeks grondgebied.

Bovendien is het vanaf nu in Merelbeke evenmin nog toegelaten om voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen of andere zaken te laten ontploffen, of wensballonnen op te laten.

Waarom?
De achterliggende motivatie voor dit permanente verbod is tweeledig. Ten eerste is er het veiligheidsaspect. Elk jaar gebeuren er ongevallen met vuurwerk in Merelbeke: mensen lopen brandwonden op en gebouwen raken beschadigd of branden zelfs af. Ook wensballonnen brengen dat gevaar met zich mee. Daarnaast speelt het dierenwelzijn eveneens mee in deze beslissing. De luide knallen van vuurwerk zorgen steevast voor stress en paniek bij heel wat dieren.