U bent hier

Nieuwsbericht: 27 november 2019

Vlotte en veilige fietsverbinding over Ringvaart dankzij omgevingsvergunning nieuwe Bergwijkbrug

 

Weldra kunnen de voorbereidende werken starten voor de vervanging van de oude Bergwijkbrug ter hoogte van de Fraterstraat in Merelbeke. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de nieuwe Bergwijkbrug. Dankzij de nieuwe brug kan de verkeerssituatie aanzienlijk verbeterd worden, met vlotte en veilige fietsverbindingen over en langs de Ringvaart.

 

De bestaande Bergwijkbrug is meer dan zestig jaar oud en dringend aan vervanging toe om een vlotte verbinding te garanderen tussen de Florawijk en de stationsomgeving van Merelbeke (in het noorden) en Lemberge, de bedrijvenzone en de campus dierengeneeskunde (in het zuiden). De werken zullen twee jaar duren.

 

De heraanleg van de verouderde brug zal zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en biedt ook mogelijkheden voor een grotere doorvaart op de Ringvaart. Tegelijk voorziet het project een forse verbetering van de veiligheid en het comfort van de fietsers.

 

Veilige verbindingen voor fietsers en voetgangers

Er komt niet alleen een nieuwe brug, maar ook de kruispunten, de fietspaden en de bermen rond de brug worden heraangelegd. De nieuwe brug zal drie rijstroken voor wagens tellen: twee in de richting van het zuiden en één in de richting van het noorden. Een bijkomende afslagstrook op de brug zorgt voor een vlottere  verkeersdoorstroming vanuit het noorden, richting R4. Voor de fietsers is er een afgescheiden fietspad van 3,5 meter breed, met daarnaast een voetpad.

 

De fietsers langs de Ringvaartstraat en verderop langs de Verbrande Heiwegel (tussen de Fraterstraat en de Gontrode Heirweg, achter de Heiwijk) zullen via een onderdoorgang onder de nieuwe brug doorkunnen, waardoor een belangrijke conflictsituatie tussen het gemotoriseerd verkeer en het fietsverkeer verdwijnt.

 

Meer info

www.merelbeke.be/bergwijkbrug

  • Visualisatie Bergwijkbrug
Visualisatie Bergwijkbrug