U bent hier

Dienst voor onthaalouders

Waar?

Sociaal Huis
Hundelgemsesteenweg 357
9820 Merelbeke
Openingsuren deze week
Ma
tot
Di
tot
Wo
tot   tot
Do
tot
Vr
tot
Za
Gesloten
Zo
Gesloten
Enkel op afspraak!

Contact

 
  • Telefoon09 210 35 55
  • Telefoon09 210 35 53
onthaalouders [at] merelbeke.be

Onthaalouders

Onthaalouders zorgen bij hen thuis voor baby’s en peuters op de ogenblikken dat de ouders aan het werk zijn. Grotere kinderen die al naar school gaan (kleuter- en lager onderwijs) kunnen bij de onthaalouder terecht na school, op woensdagnamiddag of in de vakantieperiodes. De kinderen worden in kleine groepjes in een gezinsvriendelijke omgeving opgevangen, waar de nadruk ligt op een individuele benadering van elk kind.

De opvang is er ook voor u !

Heel wat ouders denken dat de kinderopvang georganiseerd door het OCMW er enkel is voor mensen met financiële beperkingen. Maar dit is helemaal niet zo! Alle kinderen kunnen bij ons terecht, zonder onderscheid in klasse, ras, geloof, …
Sommige kinderen krijgen voorrang op onze dienstverlening. Zo is er absolute voorrang voor gezinnen waar opvang noodzakelijk is voor de werksituatie, gezinnen met een inkomen lager dan 27.000 euro per jaar, pleegkinderen en kinderen wiens broer of zus al in de opvang opgevangen wordt.

Hoe vindt u een onthaalouder?

De dienstverantwoordelijke, die instaat voor de coördinatie van de kinderopvang, bezorgt u adressen van onthaalouders, waarna u met hen kan kennismaken. 
U hebt uiteraard de vrije keuze om iemand te kiezen die volledig voldoet aan uw wensen omtrent kinderopvang.

Wat kost de kinderopvang?

Uw ouderbijdrage wordt berekend volgens uw gezinsinkomen.   
Hebt u meer dan één kind ten laste, dan krijgt u korting op het basistarief. De berekeningswijze is vastgelegd bij ministerieel besluit. Via de website van Kind & Gezin kan u zelf uw ouderbijdrage berekenen. 
Jaarlijks krijgt u van ons een fiscaal attest, zodat u gebruik kan maken van een extra belastingvoordeel.
Wie over een beperkt inkomen beschikt, kan bij het OCMW (na een sociaal en financieel onderzoek), een individueel verminderd tarief aanvragen.

Aanvragen:

Maak een afspraak met de dienst.

Tijdens een verkennend gesprek wordt, aan de hand van jouw gegevens, een eerste selectie gemaakt bij de aangesloten onthaalouders.

Je krijgt je de adressen mee van onthaalouders die effectief plaats vrij hebben en de ouderbijdrage wordt berekend.

Ondersteuning en toezicht

Bij onze Dienst voor Onthaalouders zijn ongeveer 28 onthaalouders aangesloten, verspreid over Merelbeke en de deelgemeenten. De dienst coördineert de opvang en zorgt voor de basisopleiding en de voortdurende vorming van de onthaalouders. De onthaalouders staan onder toezicht en kunnen rekenen op een permanente begeleiding en ondersteuning van de dienstverantwoordelijke.